Najučinkovitejše ogrevanje sanitarne vode

Topla voda je poleg ostalih eden izmed ključnih dejavnikov udobnega bivanja v hiši ali stanovanju. Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da je ogrevalni sistem odpovedal in ste bili brez vode. Tuširanje s hladno vodo ima svoje prednosti, vendar je vse prej kot prijetno.

Za ogrevanje sanitarne vode imamo na trgu nekaj različnih ogrevalnih elementov, med najučinkovitejšimi pa so toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode.

Ste vedeli, da je strošek ogrevanja sanitarne vode drugi največji strošek poleg ogrevanja hiše oz. stanovanja. Kot smo že omenili, so po raziskavah sanitarne toplotne črpalke najugodnejši način ogrevanja tople vode, sledi pa jim ogrevanje na sončne celice.

Prednost sanitarnih toplotnih črpalk je tudi ta, da v okolje izpustijo skoraj najmanj CO2 emisij. Investicija v toplotno črpalko za sanitarno vodo je sicer kar velika, vendar vseeno manjša od investicije v sončne kolektorje. Nakup te naprave pa se vam povrne v roku 6-10 let. Eko sklad Republike Slovenije vsako leto objavlja razpise za nepovratna sredstva za obnovljive vire energije. V primeru, da boste posodabljali vaš ogrevalni sistem ali pa morate vgraditi novega, je smiselno pregledati njihove spletne strani in se pozanimati, če lahko pri nakupu prihranite.

Razpise si lahko ogledate na njihovi spletni strani https://ekosklad.si/prebivalstvo/pridobite-spodbudo/seznam-spodbud/toplotne-crpalke

Zakaj so TČ tako učinkovite in varčne

En del obratovalnega stroška toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vod so stroški električne energije za obratovanje. Ta strošek je zanemarljiv, saj za svoje delovanje izkoriščajo predvsem obnovljiva energija iz zraka. Ko je hladno, toplotna črpalka segreva zrak v notranjosti stanovanja, ko je zunaj vroče, pa obratno. Naprava deluje na obratnem principu hladilnika.

Na trgu obstaja več različnih tipov teh naprav. Poznamo toplotne črpalke zrak/voda, toplotne črpalke voda/voda, geosonde in tako naprej. V primeru, da se odločate za nakup vam svetujem, da se obrnete na katerega izmed proizvajalcev ali uradnih zastopnikov teh naprav. Najdete jih lahko preko spleta ali kje drugje. Večina pa vam bo podala informacije, ki jih potrebujete za učinkovito koriščenje obnovljivih virov in korak k cenejšem ogrevanju.

Nastavitve zaswebnosti
Pravna podlaga
Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Piškotki
Da bi vam omogočili optimalno uporabo naše spletne strani uporabljamo piškotke. Piškotek je majhna podatkovna datoteka, ki se shrani na vašem računalniku ob obisku spletne strani. Tako vas lahko prepoznamo ob ponovnem obisku naše strani, obenem pa nam piškotki omogočajo odkrivanje in odpravljanje napak, zato je vaš ogled hitrejši in še bolj oseben. Dodatni podatki se shranijo le, če se s tem strinjate. Piškotki ne beležijo nobenih osebnih podatkov o uporabniku in ne shranjujejo informacij, ki bi vas lahko identificirale.

Obvezni piškotki
Ti piškotki so nujni za premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, ki ste jih zahtevali.
Izvedbeni piškotki
Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, na primer katere strani uporabniki najpogosteje obiščejo, in ali se na spletnih straneh pojavijo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Vse zbrane informacije so združene in zato anonimne. Ti piškotki se uporabljajo samo za izboljšanje delovanja spletne strani.

Funkcionalni piškotki
Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbrane možnosti (na primer vaše uporabniško ime, jezik ali regijo, kjer se nahajate) in vam ponudi izboljšane, bolj osebne možnosti. Ti piškotki si lahko zapomnijo tudi spremembe velikosti črk in pisave ter drugih delov spletne strani, ki jih lahko prilagodite. Uporabni so tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je ogled videoposnetka. Informacije, ki jih zbirajo ti piškotki, so anonimne in ne sledijo vašemu brskanju po drugih spletnih straneh.

Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da na vašo napravo namestimo te vrste piškotkov.