OBJAVE

Premišljevanje o tem, kaj se dogaja s kosom sočnega hamburgerja ali nepozabnega kosa torte od trenutka, ko ga zaužijemo, do njegove popolne razgradnje, ni ravno privlačno početje. Na koncu tudi od mojstrskega obroka pač ostane samo majhen kupček. Kaj pa se dogaja na prebavni poti, glede na dolžino črevesja dolgi tudi šest metrov ali več? Marsikaj zanimivega. Med drugim se bijejo bitke med bakterijami, zaradi česar ima mnogo ljudi pogosto težave z napihnjenostjo in tarnajo nad bolečinami v predelu trebuha. Takrat je čas, da prihitijo na pomoč probiotiki.

probiotiki v prebavnem traktu

Prebava je umetnost, probiotiki njeni virtuozi

Ali si predstavljate, koliko kompleksnih procesov se mora zgoditi v telesu, da imajo celice koristi od zvrhane sklede zelene solate ali sladke čokoladne pregrehe? Mnogo ključnih trenutkov se zgodi v prebavnem traktu, v katerem, med drugim prebivajo probiotiki. Probiotiki so drobni mikroorganizmi, ki koristno vplivajo na mnoge telesne sisteme od ust do črevesja. Njihova naloga je, med drugim, da nadzirajo, da se slabe bakterije ne razbohotijo preveč. Probiotiki pomagajo pri prebavi in izboljšajo absorpcijo hranil. Najdemo jih:

 • v fermentirani hrani (bravo tisti, ki ste pomislili na kislo zelje),
 • nekaterih mlečnih izdelkih (med njimi kraljujeta probiotični jogurt in kefir),
 • probiotičnih prehranskih dopolnilih (zmagovalci v učinkovitosti).

 

Ekosistem dobrih in slabih bakterij

Vseh vojščakov, ki se ukvarjajo z zapletenimi prebavnimi procesi, je v našem telesu nekaj milijard. Če bi jih stehtali, bi jih bilo kar za tri kilograme. Smisel življenja je v ravnovesju in naše telo stremi k harmoniji. Da poteka vse tako, kot mora, potrebujemo tako dobre kot slabe bakterije, pobiti vse slabe bi namreč sprožilo katastrofo. Problem nastane, kadar se slabi fantje v našem prebavnem traktu preveč upajo oziroma preveč razbohotijo. Njihovo živahno razmnoževanje in s tem rušenje ravnovesja spodbujajo:

 • enostavni sladkorji,
 • umetna sladila,
 • stres in jeza,
 • alkohol,
 • antibiotiki,
 • pomanjkanje aktivnosti.

Na kratko: slab življenjski slog.

 

Hvalnica harmoniji in uravnoteženi prehrani

Dobre bakterije, imenovane probiotiki, ne prebivajo samo v črevesju, četudi jih imamo tam še posebej radi. Nahajajo se tudi v ustih, vagini, sečilih, pljučih in celo koži. Njihova funkcija je povsod enaka: skrb za zdravo ravnovesje, preprečevanje, da bi slabe bakterije slavile zmago. Dobre bakterije nas ohranjajo zdrave s podpiranjem imunskega sistema in nadzorovanjem vnetnih procesov. Probiotiki so naravni prebivalci našega telesa. Uživanje uravnotežene prehrane, bogate z vlakninami, ter aktiven življenjski slog pomagata ohranjati število dobrih bakterij na ustrezni ravni.

 

Halo, probiotiki, potrebujemo pomoč

Žal pa naše telo včasih iztiri, takrat potrebuje pomoč. Probiotiki nam pomagajo vrniti se v normalno, nevtralno stanje. Pribiotikov je več vrst in niso vse vrste probiotikov enake. Različni sevi bakterij imajo različne učinke – obstaja, denimo, vrsta probiotikov, ki se uspešno bori proti razjedam v ustih in ji ni treba preživeti potovanja do črevesja. Raziskave so probiotikom naklonjene in danes vemo, da so probiotiki dobrodošla pomoč pri zdravljenju ali preprečevanju bolezni, kot so:

 • kolike,
 • zaprtje,
 • driska,
 • sindrom razdražljivega črevesa,
 • laktozna intoleranca,
 • ulcerozni kolitis,
 • Crohnova bolezen,
 • razjede,
 • vaginalne okužbe,
 • visok holesterol,
 • prekomerna telesna teža.

 

Bonus učinki: dober imunski sistem in lepša koža

Seznama pozitivnih vplivov probiotikov na delovanje človeškega organizma še ni konec. Vsi sicer vemo, da je bolje preprečiti kot lečiti, pa se povečini napak zavedamo šele takrat, ko je že prepozno, in se potem ukvarjamo z odpravljanjem težav in ublažitvijo posledic. Zato je pomembno, da so probiotiki redno na našem jedilniku, da nanje nikoli ne pozabimo – tudi takrat ne, ko smo zdravi. Probiotiki namreč blagodejno vplivajo na našo psihično kondicijo in s tem razpoloženje, prispevajo k močnemu imunskemu sistemu in zdravemu videzu kože.

 

Probiotiki in prebiotiki, to je zdaj vprašanje

Probiotiki so hrana ali dodatki, ki vsebujejo žive mikroorganizme, namenjene vzdrževanju ali izboljšanju dobrih bakterij v telesu. Prebiotiki pa so živila, navadno živila z veliko vlakninami, ki delujejo kot hranilo za zdravo črevesno floro. Prebiotiki pomagajo probiotikom z zagotavljanjem dodatnih hranil. Ne dodajo mikroorganizmov v črevesje, ampak pomagajo lastni črevesni flori, da se sama vzpostavi. Probiotiki so v živilih, kot sta jogurt in kislo zelje. Prebiotiki so v živilih, kot so polnozrnate žitarice, banane, čebula, česen, soja in artičoke.

 

V iskanju ravnovesja

Da probiotike želimo v svojem črevesju, se bržkone vsi strinjamo. Težji pa je odgovor na vprašanje, kako jih zaužiti v zadostni meri, da bodo skrbeli za red in ravnovesje. Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog sta predpogoj, a mnogokrat žal ne zadostujeta. V boju proti stresu samo zelje, zelena solata in jagodičevje ne bodo zadosti. Najboljši probiotiki, ki ključno prispevajo k zdravi črevesni flori, domujejo v skrbno pripravljenih prehranskih dopolnilih – v njih ni ničesar preveč in ničesar ne manjka. Najboljši probiotiki so četica dobrih fantov v boju za zdravo prebavo, ki jih najdemo v kapsulah, preprostih za uporabo in vedno pri roki.

 

 

 

VIRI

https://www.healthline.com/health/probiotics-and-digestive-health

https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-of-probiotics

https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

https://www.health.harvard.edu/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-taking-probiotics

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-take-probiotics

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/probiotics/faq-20058065

Leave a comment

Nastavitve zaswebnosti
Pravna podlaga
Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Piškotki
Da bi vam omogočili optimalno uporabo naše spletne strani uporabljamo piškotke. Piškotek je majhna podatkovna datoteka, ki se shrani na vašem računalniku ob obisku spletne strani. Tako vas lahko prepoznamo ob ponovnem obisku naše strani, obenem pa nam piškotki omogočajo odkrivanje in odpravljanje napak, zato je vaš ogled hitrejši in še bolj oseben. Dodatni podatki se shranijo le, če se s tem strinjate. Piškotki ne beležijo nobenih osebnih podatkov o uporabniku in ne shranjujejo informacij, ki bi vas lahko identificirale.

Obvezni piškotki
Ti piškotki so nujni za premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, ki ste jih zahtevali.
Izvedbeni piškotki
Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, na primer katere strani uporabniki najpogosteje obiščejo, in ali se na spletnih straneh pojavijo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Vse zbrane informacije so združene in zato anonimne. Ti piškotki se uporabljajo samo za izboljšanje delovanja spletne strani.

Funkcionalni piškotki
Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbrane možnosti (na primer vaše uporabniško ime, jezik ali regijo, kjer se nahajate) in vam ponudi izboljšane, bolj osebne možnosti. Ti piškotki si lahko zapomnijo tudi spremembe velikosti črk in pisave ter drugih delov spletne strani, ki jih lahko prilagodite. Uporabni so tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je ogled videoposnetka. Informacije, ki jih zbirajo ti piškotki, so anonimne in ne sledijo vašemu brskanju po drugih spletnih straneh.

Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da na vašo napravo namestimo te vrste piškotkov.